INDEKSI NA BERZAMA PORASLI: Uprkos korona virusu investitori vide nešto drugačije

Na Vol stritu je Dau Džouns prošle nedelje porastao 3,2 odsto, na 25.827 bodova, dok je S&P 500 skočio četiri odsto, na 3.130 bodova, a Nasdak indeks 4,6 odsto, na rekordnih 10.207 bodova.

Ulagače na najvećoj svetskoj berzi ohrabrili su bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji pokazuju da bi američka privreda uskoro mogla izaći iz recesije.

Tako je objavljeno da je u junu broj zaposlenih porastao za rekordnih 4,8 miliona, oko 1,8 miliona više nego što su analitičari u anketi Rojtersa očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 13,3 na 11,1 odsto.

- Ove nedelje bilo je puno dobrih privrednih izveštaja. Uz to, puno je govora o tome da nakon Dana nezavisnosti slede nove podsticajne mere iz Vašingtona - kaže Pol Nolte, portfolio menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Uprkos rekordnom rastu zaposlenosti dva meseca zaredom, američko tržište rada samo se delimično oporavilo, s obzirom da je u martu i aprilu zbog restriktivnih mera usmerenih na suzbijanje korona virusa bez posla ostalo oko 22 miliona ljudi.

Podršku tržištima pružili su i podaci o brzom rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru jer je nakon popuštanja restriktivnih mera ojačala potražnja.

- Oporavak kineske domaće potražnje ubrzava, no inostrana je potražnja i dalje slaba - kaže Vang Šenšen, strateg u firmi Mizuho Securities.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer nema nikakvih naznaka da se širenje korona virusa u svetu usporava. Broj zaraženih premašio je 11 miliona, a umrih 520 hiljade.

Najviše obolelih i umrlih beleži SAD zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene, zaustavile proces postupnog pokretanja privrednih aktivnosti.

U subotu je Florida izvestila o rekordnih 11.400 novozaraženih, što je, recimo, veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabeleženo u bilo kojoj evropskoj zemlji.
Entoni Fauči, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, kazao je prošle nedelje da SAD ide u pogrešnom smeru i da bi se moglo dogoditi da dnevno bude i 100.000 novih slučajeva zaraze.

Tokom saslušanja u Senatu rekoa je i da nema jemstva da će SAD imati efikasnu vakcinu protiv covida-19 do početka iduće godine. To, pak, unosi nesigurnost u vezi privreda, pa je predsednik Feda Džerom Pavel ponovio da su izgledi za američku privredu i dalje vrlo nesigurni.

To znači da bi oporavak američke privrede, koje je već šesti mesec u recesiji, mogao biti usporen.

Izvor: Blic