Srpski IT sektor među tri najbolja u svetu

Zanimljivosti

Srbija je na petom mestu u svetu u oblasti blokčejn programiranja, a naša zemlja sve bolje rezultate ostvaruje i u gejming industriji.

Zbog svega toga srpski IT sektor u izveštaju Svetskog investicionog foruma biznis anđela svrstan je među „top 3” u svetu. Taj izveštaj predstavljen je na globalnoj onlajn konferenciji ovog forum, a navedeno je da IT sektor u Srbiji beleži rast od 26,2 odsto godišnje, dok ukupan izvoz iznosi 1,1 milijardu evra na godišnjem nivou. U izveštaju se navodi i da je naša država uložila oko 100 miliona evra u inovacije, dok su Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku u toku pandemije kovida 19 imale niz poziva za podršku istraživačima i inovatorima koji imaju rešenja za kovid 19. 

Ocenjeno je i da je proces digitalizacije veoma prisutan u Srbiji i ujedno prepoznat kao „alat” neophodan za dalje unapređenje i inoviranje poslovanja. Pohvaljeno je i uvođenje u školski program predmeta kao što je programiranje, uz objašnjenje da taj potez stvara generaciju ljudi koji će lakše moći da se spreme za poslove budućnosti. Na konferenciji su predstavljeni i rezultati dobijeni istraživanjima privrednika različitih industrijskih grana iz 81 zemlje sveta.

Izvor: Tanjug