Srbija u top pet svetskih startap ekosistema: Kvalitetan kadar i talentovana radna snaga

Zanimljivosti

Naime, nedavno je najpoznatija organizacija koja prati rad i razvoj startapova širom sveta, - Startup Genome, na predlog Digitalne inicijative, u svoj čuveni godišnji izveštaj uvrstila Beograd i Novi Sad u sami vrh tog izveštaja.

Da je ovaj uspeh vredan svake pohvale, govori i činjenica da je domaći startap ekosistem jedan od 54 startap ekosistema koji su bili predmet analize, kao i jedini startap ekosistem koji je analiziran na području centralno-istočne Evrope, navedeno je na sajtu advokatske kancelarije Cvjetićanin.

U godišnjem izveštaju Startup Genome-a iskazana je procenjena vrednost domaćeg startap ekosistema na neverovatnih 303 mil USD. Međutim, treba napomenuti da prilikom pomenute procene u obzir nisu uzeti startapovi bez investicija, kao ni oni koju su registrovani van teritorije Srbije, što dalje implicira da mnogi poznati srpski startapovi nisu ušli u ovu računicu.

Prema pomenutom izveštaju broj startapova u našem ekosistemu kreće se u rasponu od 200 do 400, što ukazuje da se domaći startap ekosistem nalazi u prvoj razvojnoj fazi.

Ono što je domaći startap ekosistem izdvojilo od ostalih jeste, pre svega, kvalitetan kadar, odnosno talentovana radna snaga. Naime, u pomenutom izveštaju se navodi da su startapovima u Srbiji dostupni pristupačni, visoko kvalifikovani, talentovani inženjeri, koji su svrstani u pet najboljih na svetu. Pored radne snage, domaći startap ekosistem je primamljiv i zbog povoljnog poreskog tretmana odnosno niskog poreza na dobit i poreskih olakšica, koje se povoljno odražavaju na dalji razvoj startapova.

U godišnjem izveštaju Startup Genom-a, naš startap ekosistem ocenjen je najvišom ocenom (deset) kada je reč o rastu investicija u domaće startapove, dok je ukupan rast broja startapova ocenjen za nijansu slabijom ocenom (devet).

Prema pomenutom izveštaju, beogradsko-novosadski startap ekosistem nalazi se u prvih pet država sveta po broju blockchain developera, kao i velikom broju blockchain startapova usmerenih na proizvodnj, prenosi eKapija.

Dva najvrednija ICO-a (Initial Coin Offering) u našoj zemlji jesu GameCredits vredan čak 56 mil USD i OriginTrail vredan 22 mil USD. Pored navedenih, u izveštaju se ukazuje i na Blinking - koji je razvio rešenje bazirano na blockchain-u koje svojim korisnicima omogućuje kontrolisanje njihovih podataka, kao i MVP Workshop koji je dobitnik priznanja EY Innovative Entrepreneurs Of The Year za 2018. godinu za izuzetan poslovni uspeh i izuzetan i inovativni uticaj na srpsku preduzetničku zajednicu.

Startup Genom je u svom godišnjem izveštaju posebno ukazao i na gaming zajednicu koja u našoj zemlji postoji. U datom izveštaju naveden je, nezaobilazni Nordeus koji je proizveo nadaleko poznatu fudbalsku aplikaciju - Top Eleven Football Menager, koja broji neverovatnih 180 miliona korisnika, i ostvarenim prihodom preko 75 mil USD u 2018. godini.

Pored Nordeus-a, u izveštaju se navodi i 3Lateral, kao vodeći programer digitalne animacije i programskog sadržaja koju je Epic Games kupio tokom 2019. godine.

Takođe, u pomenutom izveštaju navodi se i SGA Association (Serbian Games Association) koji je ostvario poslovnu saradnju sa velikim imenima, poput Facebook-a i Unity-a. Međutim, pored navedenog, godišnji izveštaj Startup Genom-a ukazao je i na neke nedostatke sa kojim se domaći startap ekosistem suočava.

Oni se ogledaju primarno u problemima sa njihovim finansiranjem i pristupom kapitalu, ali sa druge strane i u odsustvu komunikcije i saradnje između samih startapova koji čine startap zajednicu Srbije.