Konferencija „Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo“

Knjiga jedan - Obrazovanje PDF
Knjiga dva - Zapošljavanje PDF
Knjiga tri - Preduzetništvo PDF

Book od abstracts PDF 

Prva međunarodna konferencija pod nazivom „Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo“, održana je  u Beogradu, u hotelu Best Western  Šumadija, u periodu od 12-14. decembra 2012. godine. Konferenciju je organizovala Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda u saradnji sa Internacionalnim istraživačkim institutom za socijalno preduzetništvo&Ekonomski razvoj ((IRISEED), Birmingem, Velika Britanija, Fakultetom za ekonomiju i menadžment, Northwest A&F University,Yangling, Shaanxi –Kina i Fakultetom za preduzetništvo,Univerzitet u Teheranu, Iran.
 
Organizatori su se potrudili da dovedu veliki broj učesnika koji su imali svoje prezentacije u okviru plenarnih i tematskih sesija. U vezi sa tim, Konferencija je okupila preko 250 stručnjaka iz oblasti ekonomije, menadžmenta, preduzetništva, marketinga, informacionih tehnologija, prava, koji su u svojim izlaganjima ukazali na najznačajnije probleme koji se odnose na oblast zapošljavanja, obrazovanja i preduzetništva. Pored radova učesnika iz Srbije, radove za konferenciju poslali su i autori iz Irana, Bugarske, Turske, Zimbabvea, Nigerije, Rumunije, SAD-a, Perua, Mađarske, Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, itd. Takođe, konferenciji su prisustvovala čak tri akademika: prof. dr Mirjana Radović-Marković, prof. dr Radmila Grozdanić i prof. dr Slavko Karavidić. Pored  predstavnika velikog broja univerziteta i škola na konferenciji su učestvovali i predstavnici Narodne banke Srbije i drugih poslovnih banaka, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Instituta ekonomskih nauka i drugih institucija.
 
Glavni cilj konferencije bio je da se kroz izlaganja stručnjaka iz teorije i prakse koji se bave navedenim problemima dođe do zaključka o tome na koji način može da se doprinese porastu zapošljavanja, poboljšaju kvaliteta obrazovanja i razvoju preduzetništva u Srbiji i zemljama regiona.
 
Tematske oblasti konferencije bile su sledeće: tri oblasti koje u kojima treba podstaći mlade i žene da se aktiviraju: Obrazovanje, Zapošljavanje i Preduzetništvo: pokretanje sopstvenog biznisa kod mladih, zadovoljiti potrebe različitih studenata u cilju promocije jednakosti i aktivizma, razvoj veština sa ciljem osnaživanja ženskog preduzetništva, obrazovanje u oblasti preduzetnistva, kreiranje  motivišućih okruženja za učenje u korak sa 21 vekom, kako obrazovanje može podstaći zapošljavanje, trendovi i praksa u učenju i globalnom obrazovanju, kako obrazovanje motiviše na prve korake ka preduzetništvu, nove tehnologije u preduzetništvu, elektronsko učenje i metodologije koje se primenjuju u obrazovanju, inovacije u obrazovanju, mobilne tehnologije u učenju, merenje uspeha učenja, kreativnost u učenju i podučavanju, sinergija izmedju virtuelnih fakulteta i virtuelnih preduzeća, onlajn tehnologije učenja u okviru malih i srednjih preduzeća,  finansiranje i investicije u mala i srednja preduzeća od strane nacionalnih i internacionalnih programa.  
 
Svi radovi za konferenciju prošli su stručnu recenziju, nakon koje su za izlaganje prihvaćena 74 rada. Svi oni će biti objavljeni u tematskim zbornicima.
 
Konferenciju su otvorili predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo: prof. dr Mirjana Radović-Marković (predsednica Naučnog odbora), mr Dušan Cogoljević, vlasnik i osnivač, prof. dr Goran Kvrgić, direktor, kao i predstavnica Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, gđa Jelena Kotević. Nakon ceremonije otvaranja, radni deo konferencije nastavljen je veoma interesantnim izlaganjima koje su imali: prof. dr David Smallbone, sa Kingston Univerziteta (Velika Britanija), prof. dr Žarko Pavić, rektor Univerziteta za poslovni inženjering i menadzment iz Banja Luke, prof. dr Almir Peštek, sa Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva, doc.dr Reza Mohammad Kazemi i Aidin Salamzadeh sa Fakulteta za preduzetništvo iz Irana, doc.dr Jose M.Sin Cabrero sa Fakulteta za preduzetništvo iz Perua i doc.dr Plama Hristova iz Univerziteta St.Kliment Ohridski iz Bugarske.
 
Takođe, konferencija je pružila priliku da predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i Fakulteta za preduzetništvo iz Irana potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji će doprineti razmeni znanja i iskustava u njihovom budućem zajedničkom radu.
 
U okviru tematskih sesija koje su bile posvećene obrazovanju, odnosno zapošljavanju i preduzetništvu, učesnici su imali priliku da čuju korisne predloge za rešavanje problema nezaposlenosti, zaštite moralnog integriteta zaposlenih, podsticaja razvoja ženskog preduzetništva, razvoja malih i srednjih preduzeća, rešavanje problema korupcije u obrazovnom sistemu, značaju obrazovanja za opstanak i razvoj društva, te vezi između obrazovanja i regionalnog razvoja, uključujući ulogu institucija, odnosno države u ovom procesu.
 
Konferencija je završena diskusijom i zaključnim razmatranjima koje su dali akademik prof. dr Slavko Karavidić i akademik prof. dr Radmila Grozdanić. Takođe, uručene su nagrade za najbolji rad i priznanja za najveći doprinos konferenciji.
 
Opšti utisak je da su učesnici konferencije posle tri dana rada bili veoma zadovoljni ishodom konferencije, koja im je pružila nova znanja i ideje, koje će primenjivati u budućem  radu. Sa druge strane, organizatori Konferencije su se pokazali kao izuzetni domaćini  i ostavili učesnike da željno iščekuju sledeći, ovako dobro koncipiran događaj.

Foto galerija