Konferencija "Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo"

​Knjiga jedan - ENTREPRENEURSHIP: ECONOMIC DEVELOPMENT & FINANCE PDF
Knjiga dva - GENDER, IT AND MARKETING, ISSUES IN ENTREPRENEURSHIP PDF
Knjiga tri - EDUCATION AND EMPLOYMENT OPPORTUNITIES FOR ENTREPRENEURS PDF
Knjiga četiri - RURAL ENTREPRENEURSHIP: OPPORTUNITIES AND CHALLENGS PDF
BOOK OF APSTRACTS PDF


Druga međunarodna konferencija pod nazivom „Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo“, održana je  u Beogradu, u periodu 16-18 oktobra 2013 godine u hotelu Best Western  Šumadija. Konferenciju je organizovala Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda u saradnji sa Internacionalnim istraživačkim institutom za socijalno preduzetništvo i Ekonomski razvoj ((IRISEED), Birmingem, Velika Britanija, Fakultetom za ekonomiju i menadžment, Northwest A&F University, Yangling, Shaanxi – Kina, Fakultetom za preduzetništvo, Univerzitet u Teheranu, Iran i Evropskim savetom za mali biznis i preduzetništvo,  (ECSB) Univerzitet u Turku, Finska.
Konferenciji je prisustvovao veliki broj učesnika koji su imali svoje prezentacije u okviru plenarnih i tematskih sesija. Prisustvovalo je više od 250 stručnjaka iz oblasti preduzetništva, ekonomije, menadžmenta, marketinga, informacionih tehnologija, prava, koji su u svojim izlaganjima ukazali na najznačajnije probleme koji se odnose na oblast zapošljavanja, obrazovanja i preduzetništva.
Pored radova učesnika iz Srbije, radove za konferenciju poslali su i autori iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke, Austrije, Albanije, Velike Britanije, Portugala, Meksika, Kine, Irana, Alžira, Togoa, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore. Takođe, konferenciji su prisustvovala čak tri akademika: prof. dr Mirjana Radović-Marković, prof. dr Radmila Grozdanić i prof. dr Slavko Karavidić. Pored  predstavnika velikog broja univerziteta i škola na konferenciji su učestvovali i predstavnici Narodne banke Srbije i drugih poslovnih banaka, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Instituta ekonomskih nauka i drugih institucija.
Glavni ciljevi konferencije su:
Da Konferencija posluži kao dobra platforma za  razmenu medjunarodnih iskustava i dobre prakse usmerene na smanjenje visokih stopa nezaposlenosti  i podsticanje zapošljavanja preko većeg dinamizma u razvoju privatnog preduzetništva, kako na nivou nacionalnih ekonomija  tako i u globalnim okvirima
Da se razmotre različite mogućnosti i domeni razvijanja preduzetničkih firmi (na primer , u agrobiznisu, eko-turizmu, zelenoj ekonomiji i drugom)
Da se odredi u kom pravcu treba da se razvijaju nove strategije preduzetničkog  obrazovanja kako bi se podstakla kreativnost, razvoj individualnosti, kreativnog i logičkog mišljenja što su važni preduslovi podsticanja preduzetničkih inicijativa u praksi
Da se preispitaju mogućnosti bolje sinergije izmedju naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem.
Tematske oblasti konferencije bile su obrazovanje, zapošljavanje i preduzetništvo s obzirom da predstavljaju važno trojstvo izmedju kojih postoji kauzalitet koji se ogleda u činjenici da je privatno preduzetništvo generator kreiranja novih poslova i zapošljavanja, a da se kroz preduzetničko obrazovanje razvijaju  preduzetničke kompetencije koje treba da  biznis ideje pretvore u realnost i preduzetničke aktivnosti učine uspešnijim. Ove godine uvedena je novina u smislu organizovanja okruglog stola. Tema je bila Mogućnost otvaranja zelenih poslova u Srbiji.
Svi radovi za konferenciju su prošli stručnu recenziju, nakon koje je prihvaćeno 100 radova. Svi oni su objavljeni u četiri monografske publikacije: Obrazovanje i zapošljavanja kao mogućnosti za preduzetnike; Preduzetništvo: ekonomski razvoj i finansije; Pitanja polova, IT-a i marketinga u preduzetništvu, Ruralno preduzetništvo: mogućnosti i izazovi.
Konferenciju su otvorili predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo prof. dr Mirjana Radović-Marković (predsednica Naučnog odbora), mr Dušan Cogoljević, vlasnik i osnivač, prof. dr Goran Kvrgić, direktor, kao i predstavnica Narodne skupštine dr Aleksandra Tomić. Nakon ceremonije otvaranja, radni deo konferencije nastavljen je veoma interesantnim izlaganjima koje su imali prof. dr Mirjana Radović-Marković (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda), prof. dr Snežana Ilijeva (Univerzitet St.Kliment Ohridski iz Bugarske), prof. dr Radmila Grozdanić (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda), prof. dr Slavko Karavidić (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda), prof. dr Radovan Pejanović (Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu), prof. dr Boufeldja Ghiat (Fakultet socijalnih nauka, Univerzitet Oran iz Alžira), prof. dr José G. Vargas-Hernández (Fakultet za ekonomiju i menadžment, Univerzitet Guadalajara iz Meksika).
Ove godine na Konferenciji je potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i Univerziteta St.Kliment Ohridski iz Bugarske koji će doprineti razmeni znanja i iskustava u budućem zajedničkom radu.
U okviru tematskih sesija koje su bile posvećene obrazovanju, zapošljavanju, preduzetništvu i ekologiji učesnici su imali priliku da čuju, diskutuju i daju korisne predloge vezane za podsticaj razvoja preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, rešavanje problema nezaposlenosti, o značaju obrazovanja  i ruralnog preduzetništva za opstanak i razvoj društva.
Konferencija je završena diskusijom i zaključnim razmatranjima koje je dao akademik prof. dr Slavko Karavidić. Uručene su i nagrade za najbolji rad i priznanja za najveći doprinos konferenciji.
Na kraju možemo zaključiti da je konferencija ispunila očekivanja i organizatora i učesnika. Otvorena su i mnoga nova pitanja, koja će biti sigurno uključena u program rada naredne konferencije, čija je priprema već počela.

Foto galerija