Stručnjaci PEP-a na VIII Evroazijskom forumu u Moskvi

Naslovna najnovije

Osmi međunarodni antikorupcioni forum u Moskvi (Rusija) održan je u martu mesecu 2019. godine. Kao i ranijih godina, organizator je bio Institut za zakonodavstvo i uporedno pravo pri Vladi Ruske federacije. 

Ovaj veliki i veoma značajan naučni susret održan je pod visokim pokroviteljstvom Predsednika Ruske federacije gospodina Vladimira Putina. Ove godine tema kongresa (foruma) je bila: „Pravo protiv korupcije: misija i novi trendovi“. Učešće su uzeli vodeći stručnjaci za oblast korupcije iz više desetina zemalja iz Azije i Evrope (Rusija, Kina, Francuska Italija, Azerbejdžan, Tadžikistan, Finska, Češka, Jermenija, Engleska, Belorusija...)

Neposredno pred početak Foruma dugogodišnji stručnjaci sa PEP-a doc. dr Slobodan Radulović i prof. dr Slavko Karavidić objavili su knjigu „Korupcija i ekonomski razvoj“. Jedan od četvorice recenzenata prof. dr Božidar Mitrović, redovni profesor Moskovskog univerziteta preporučio je organizatorima da pozovu naše stručnjake koji bi saopštili rezultate svojih višegodišnjih istraživanja problema korupcije. Usledio je zvaničan poziv od strane organizatora u kojem je navedeno da će on snositi sve troškove boravka gostiju iz Srbije. Zanimljivo je da je ovo bio jedini poziv organizatora (i to samo predstavnicima PEP-a) od svih visokoškolskih ustanova koje se bave ovom tematikom iz Srbije. Dakle, najnovija naučna dostignuća u Srbiji u oblasti korupcije predstavio je na Forumu u Moskvi dr Slobodan Radulović.

Forum je počeo plenarnom sednicom na kojoj su se svim prisutnima obratili najviši predstavnici Vlade ruske federacije, Kine i Evropske unije. Na kraju plenarnog zasedanja predstavniku Srbije dr Slobodanu Raduloviću presedavajući akademik Anatolij Kapustin ukazao je veliku čast tako što je sa govornice biranim rečima saopštio prisutnima vest da je u Srbiji upravo objavljena knjiga „Korupcija i ekonomski razvoj“, pokazujući istovremeno stručnoj javnosti jedan od prvih primeraka knjige koji je stigao u Rusiju.

Zatim su se prisutni naučnici uputili na rad po sekcijama. Rad je organizovan tako što su pojedine teme obrađivane u pet odvojenih dvorana u zgradi Instituta za zakonodavstvo i uporedno pravo (1-Međunarodno-pravni pravci borbe protiv korupcije; 2-Zakonodavstvo u borbi protiv korupcije; 3-Pravci borbe protiv korupcije: prevencija ili represija? 4-Borba protiv korupcije na regionalnom i lokalnom nivou i 5-antikorupciono prosvećivanje: država, privreda i građanin.

Shodno programu organizatora, dr Slobodan Radulović je nastupio na četvrtoj sekciji (Borba protiv korupcije na regionalnom i lokalnom nivou). Prilikom otpočinjanja svojeg dvadesetominutnog izlaganja, dr S. Radulović je napomenuo da je ovo jedinstven slučaj da se ruskoj naučnoj javnosti predstavlja knjiga, upravo objavljena, i to pre nego što je zvanično promovisana u našoj zemlji. Ovaj podatak je prisutni naučnicima poslužio kao povod za topao aplauz.

Izlaganje je koncipirano tako da se što preciznije pruži prisutnim kolegama slika o specifičnostima tranzicije i privatizacije u Srbiji, s akcentom na makroekonomskim posledicama korupcije i to putem eksplikacije pojedinih indikatora, odnosno slučajeva krupne korupcije.

U drugom delu svojeg izlaganja dr Radulović je posebnu pažnju obratio na najznačajnije aspekte borbe protiv korupcije u Srbiji, tj. da posebnu ulogu u borbi protiv korupcije u Srbiji imaju: a) normativna rešenja i institucionalni mehanizmi; b) jačanje društvene svesti o neophodnosti borbe protiv korupcije; v) promocija odgovornosti kao antipoda korupciji; g) formiranje negativne reakcije javnog mnenja prema pojavi korupcije i d) vraćanje poverenja između građanina i države, kao osnovnog vezivnog tkiva između legalnih novčanih tokova i ugrožavanja ekonomskog razvoja. Izlaganje dr Radulovića prisutna naučna javnost Rusije i gosti iz inostranstva pozdravili su dugotrajnim, toplim aplauzom.

U kasnim večernjim časovima, 20. marta 2019. godine zamenik direktora Instituta za zakonodavstvo i uporedno pravo pri Vladi Ruske federacije akademik Ilja Kučerov ukazao je jedinstvenu pažnju autoru dr S. Raduloviću i recenzentu knjige „Korupcija i ekonomski razvoj“ prof. B. Mitroviću izuzetno prijateljskim gestom, tj. pozivom u svoj koj:abinet, gde je gosta iz Srbije zadržao u dužem, prijateljskom razgovoru. Ovom prilikom dr Radulović je uručio svoju knjigu sa posvetom akademiku Kučerovi, a domaćin je uzvratio svojom poklon-knjigom „Kriptovaluta“ (inačej prvoj iz ove tematike u Rusiji).

Inače, tokom boravka u Rusiji, dr S. Radulović je ostvario brojne kontakte sa visokim državnim predstavnicima, kao i naučnicima iz mnogih zemalja. Na primer, predsednik Nacionalne akademije nauka Belorusije akademik G. A. Vasiljevič darivao je kolegi iz Srbije svoju knjigu „Najvažnije mere u borbi protiv korupcije u Republici Belorusiji u savremenom trenutku“, a dr Radulović je na ovaj prijateljski gest akademika Vasiljeviča uzvratio svojom knjigom „Korupcija i ekonomski razvoj“.