Međunarodna naučna saradnja: Učešće predstavnika PEP-a na konferenciji u Moskvi

Naslovna najnovije

Na poziv organizatora, Instituta za zakonodavstvo i uporedno pravo pri Vladi Ruske federacije, predstavnik PEP-a doc. dr Slobodan M. Radulović je u periodu od 15. do 18. maja 2019. godine učestvovao na značajnoj međunarodnoj naučnoj konferenciji u Rusiji, Moskva.

Ove godine, tema naučne konferencije bila je „Sistematizacija zakonodavstva i dinamika izvora prava u istorijskoj retrospektivi (ka 370-godišnjici Sabornoga uloženija)“. Značaj konferencije bio je izuzetan, pošto je održana, pod pokroviteljstvom Vlade ruske federacije, povodom predstojećeg jubileja-370 godišnjice Sabornog uloženija, najznačajnijeg pravnog spomenika srednjovekovne Rusije.

Dr Slobodan Radulović je, na poziv organizatora, izložio svoj originalni naučni rad „Pravni i istorijski aspekti pojma prevare, s posebnim osvrtom na prevaru u osiguranju“. U toku usmenog izlaganja na navedenu temu, dr Radulović je svoje teze podržao sa unapred pripremljenih dvadeset slajdova na ruskom jeziku. 

Posebna čast gostu sa PEP-a ukazana je od strane predsedavajućeg Konferencije akademika prof. Dmitrija A. Pašenceva koji je, bez obzira što je tema dr Radulovića bila predviđena za izlaganje pod kataloškim brojem 24. (od ukupno 42. podnosilaca referata) tokom plenarnog zasedanja odlučio da se ova velika međunarodna konferencija zaključi upravo izlaganjem predstavnika PEP-a. Po završetku referata na prihvaćenu naučnu temu, brojni prisutni su toplim aplauzom pozdravili izlaganje predstavnika PEP-a.

Nakon završetka konferencije, D. A. Pašencev je u svečanom salonu Istituta upriličio svečani prijem za petnaestak eminentnih gostiju, među kojima je bio i predstavnik PEP-a. Prijem je otvorio jedan od najpoznatijih pravnika Ruske federacije gospodin Sergej A. Fetisov, sudija Vrhovnog suda Ruske federacije. On je održao zdravicu rusko-srpskom prijateljstvu i biranim rečima pohvalio referat iz Srbije, posebno pozdravivši predstavnika PEP-a dr Radulovića. Zatim su se prigodnim pozdravnim govorima g. Fetisovu pridružili i ostali prisutni. Dr Radulović je na kraju domaćinima uzvratio pozdrave i zahvalio se na komplimentima i gostoprimstvu.

Po završetku konferencije, organizator je dr Raduloviću uručio zvaničan sertifikat – potvrdu o učešću na naučnom skupu i uspešno obrađenoj naučnoj temi. U izdanju Instituta za zakonodavstvo i uporedno pravo Vlade Ruske federacije tokom meseca juna 2019. godine biće izdat, tj. odštampan prigodan zbornik radova sa ove značajne međunarodne konferencije.