Ekspertsko predavanje budućim studentima: Kako upravljati karijerom

Naslovna najnovije

U prostorijama i u organizaciji Visoke škole PEP Beograd održano je promotivno predavanje na temu "Savremeni pristupi visokom obrazovanju i karijeri u 21.veku" koje je za maturante i učenike treće godine II Ekonomske škole iz Beograda prezentirao prof.dr Žarko Pavić.

U pitanju je bio nastavak dugogodišnje plodonosne saradnje koju PEP ima sa II Ekonomskom školom u Beogradu. Budući studenti su sa izuzetnom pažnjom i zanimanjem pratili predavanje prof. dr Pavića od početka do kraja.

U okviru predavanja predstavljena je trenutna situacija u visokom obrazovanju kako u Srbiji tako i u svetu, sa posebnim osvrtom na razvoj i upravljanje sopstvenom karijerom.  

Na predavanju je takođe istaknuto da interdisciplinarni pristup nauci, umetnosti i obrazovanju predstavlja glavni produkt enormnog razvoja savremenih tehnologija i njihove primene u različitim domenima profesionalnog usavršavanja, od nivoa specijalizacija i master studija do doktorskih i postdoktorskih usavršavanja. 

"Vek u kojem živimo je vek promena, vek veština i vek znanja, sa veoma ubrzanim porastom potreba za visoko-kvalifikovanim kadrovima iz uskih specijalističkih, naučnih i stručnih, oblasti", istakao je profesor Pavić. U pogledu izgradnje sopstvene karijere naglašeno je da bi svaki mladi čovek trebao prvo da proveri svoje realne sposobnosti i predispozicije za određenu profesiju pre nego se uopšte odluči za jedan od  studijskih programa. 

Karijera je danas vrlo fleksibilna forma stvaranja sopstvenog identiteta tako da su promene njene putanje daleko češće i raznovrsnije nego što je to nekad bilo. "Put do profesionalnog uspeha zavisi od tri ključne stvari: od nivoa kreativnog znanja, od prilagodljivosti datim okolnostima i od integrisanosti svoje ličnosti u datoj profesiji", istakao je profesor Pavić na kraju svog izlaganja.